tudu Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Witam wszystkich, po przeczytaniu https://adamgrzesik.pl/reportaze/rumunia-motocyklem-fotorelacja-i-plan-tras/ mam ochotę wyruszyć w taką podróż. Chciałbym planować wyjazd na połowę czerwca. Jakby ktoś był chętny proszę o info. Może uda zebrać się ekipę i jechać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozan Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 14 minut temu, tudu napisał: Witam wszystkich, po przeczytaniu https://adamgrzesik.pl/reportaze/rumunia-motocyklem-fotorelacja-i-plan-tras/ mam ochotę wyruszyć w taką podróż. Chciałbym planować wyjazd na połowę czerwca. Jakby ktoś był chętny proszę o info. Może uda zebrać się ekipę i jechać Tranfogarska otwierana jest dopiero z dniem 30 czerwca. Tak przynajmniej było w tym roku..... Oczywiście jestem chętny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waludi Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Fajny plan tylko jak już pisał Rozan nie ma co się tam tak wcześnie pchać, Trasy pozamykane że względu na warunki pogodowe, i najlepiej też nie w okresie weekendu, gdyż wtedy kto żyw z okolicy tam zmierza Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tudu Posted December 21, 2017 Author Share Posted December 21, 2017 To cenna informacja alpejskie przełęcze zazwyczaj po 15 czerwca są wszystkie pootwierane (choć na jednej dopadła mnie śnieżyca ) muszę doczytać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waludi Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Na początku lipca z kumplami planujemy głównie zaliczyć dwie trasy na T. Z tym że noclegi na polu namiotowym więc i warunki będą bardziej spartańskie. Gdyby ci twój plan nie wypalił zawsze możesz przyłączyć się do nas, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rozan Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 2 minuty temu, waludi napisał: Na początku lipca z kumplami planujemy głównie zaliczyć dwie trasy na T. Z tym że noclegi na polu namiotowym więc i warunki będą bardziej spartańskie. Gdyby ci twój plan nie wypalił zawsze możesz przyłączyć się do nas, Ja bym się chętnie się wybrał.... więc jeśli mi nie wypali Bajkał to bardzo chętnie się dołączę. Oczywiście namiot jak najbardziej mi pasuje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tudu Posted December 21, 2017 Author Share Posted December 21, 2017 Ja na namiot też nie będę narzekał jak coś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 21, 2017 Share Posted December 21, 2017 Nie opłaca się do Rumunii targać namiotów. Raz, że noclegi są tanie jak barszcz, a dwa że ze znalezieniem noclegu nie ma najmniejszego problemu. No chyba, że ktos koniecznie musi w namiocie to rozumiem nocka w niższych partiach transalpiny czy fogarskiej, jak najbardziej spoko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waludi Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Tylko gorzej jest jak się jedzie np. w 10 maszyn , wtedy trochę jest trudno znaleźć tak na szybko tyle miejsc do spania pod dachem. A tak niczym ślimak zawsze dom mamy ze sobą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Się dwa razy wkleiło... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 5 godzin temu, waludi napisał: Tylko gorzej jest jak się jedzie np. w 10 maszyn , wtedy trochę jest trudno znaleźć tak na szybko tyle miejsc do spania pod dachem. A tak niczym ślimak zawsze dom mamy ze sobą No tak, jeżeli tak duża grupa, to mogą być problemy nawet w pensjonatach, wtedy namiot jak najbardziej. Biwakowanie i piknikowanie w Rumunii jest bardzo popularne. Widać to zwłaszcza w sezonie. Miejsce znalźć łatwo. Trzeba kierować się na hałdy śmieci Co do tras, to mogę jeszcze polecić Transraru.Mniej znana i nie tak spektakularna jak Transalpina i Transfogaraska, ale też sa fajne widoki i ruch skromniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
waludi Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 23, 2017 Share Posted December 23, 2017 Dokładnie to;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thrillco Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 W Austrii przełęcze są otwierane 1 maja - może nie są dostępne w 100% ale przejezdność jest. W Rumunii Transalpine i Transfogarska zależy tylko od pogody, najbezpieczniej jest się wybrać końcem czerwca. Namioty? co kto woli, z noclegami nie ma problemu i tanio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted December 24, 2017 Share Posted December 24, 2017 Byłem raz końcem czerwca i Transfagaraska była jeszcze zamknięta (zamknięty tunel i usypana zaspa śniegu przy obu wjazdach). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eddie_night Posted January 30, 2018 Share Posted January 30, 2018 Witam Ile dni planujecie wyjazd ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morti Posted June 4, 2018 Share Posted June 4, 2018 Ja właśnie wróciłem z Rumunii. Drugi wyjazd, drugi udany. Piękny kraj polecam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powolny Posted August 23, 2018 Share Posted August 23, 2018 Mam wolne na początku września ,czy to nie za późno na obie trans ?? chodzi mi o zapadanie zmroku , o której ?? Morze ktoś coś ?? ,wiadomo do gór trzeba z respektem . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted August 23, 2018 Share Posted August 23, 2018 2 godziny temu, powolny napisał: czy to nie za późno na obie trans ?? O! o! (sorry że tak nie w temacie ale nie mogłem się powstrzymać) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
staszek_s Posted August 24, 2018 Share Posted August 24, 2018 11 godzin temu, powolny napisał: Mam wolne na początku września ,czy to nie za późno na obie trans ?? chodzi mi o zapadanie zmroku , o której ?? Morze ktoś coś ?? ,wiadomo do gór trzeba z respektem . Wg mnie to dobry termin, dużo zależy od tego jak to zorganizujesz. Obydwu tras w jeden dzień raczej bym nie robił, to będzie męczarnia a nie przyjemność. Z kolei jedna dziennie spoko o ile nocleg będzie blisko i ruszysz się z wyrka w miarę z rana Natomiast powrót zajmuje dużo czasu, więc bardziej ekonomicznie spać jedną noc np Sebes, zrobić Transalpinę, zanocować gdzieś na południu i następnego dnia Transfogarską. W takim układzie ze słoneczkiem nawet we wrześniu nie powinno być problemów. Oczywiście pogoda to loteria, myśmy Transfogarską robili w tym roku w deszczu i mgle takiej, że jechał sznurek aut na awaryjnych, widoczność na 20-30 metrów. To od północy, po przejechaniu grzbietu było trochę lepiej, więc było warto mimo wszystko... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted August 24, 2018 Share Posted August 24, 2018 Wrzesień to dobry termin na te trasy z pogodą bywa różnie,ale to są góry.Pogoda może być kapryśna.Wjeżdżałem na Transalpinę w słońcu,zjechałem w słońcu,zrobiłem odwrót,przyszła burza:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powolny Posted August 25, 2018 Share Posted August 25, 2018 Dzięki ,Na razie czekam na namiary od znajomego na kimanko ,pierwsze w okolicach Tokaju ,drugie ,już gdzieś na mecie ,a na miejscu w planach coś w tym stylu https://www.google.pl/maps/dir/Transfăgărășan,+Rumunia/DN67C,+Rânca,+Rumunia/@46.0883357,22.1744896,8z/data=!4m16!4m15!1m5!1m1!1s0x474cddaa384c96af:0x50517e7abd608737!2m2!1d24.6250337!2d45.453372!1m5!1m1!1s0x474da2a7008cec25:0x7015a60d820d3863!2m2!1d23.6969157!2d45.2419229!2m1!2b1!3e0 , a co wyjdzie czas pokaże ...i myślę że fotki też . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek. Posted August 26, 2018 Share Posted August 26, 2018 Nie jestem pewien czy trasa dobrze mi się wyświetliła ale zaznaczony odcinek omija właściwą transalpinę która widokowo jest od miejscowości Novaci do skrzyżowania z drogą 7A. Pozostała część trasy 76C to głównie las z winklami. Zdarza się że jadący od strony Sebes zamiast przejechać ją całą odbijają na drogę 7 A na wysokości Obârsia Lotrului omijając nieświadomie najlepsze widoki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powolny Posted August 26, 2018 Share Posted August 26, 2018 To na razie tylko link -jedna vel druga trasa .Mam dokładną mapę Rumunii z przewodnikiem i trasami ,tak że chyba dam radę ?? Tutaj chodziło mi tylko o przybliżone kilometry czy da się zrobić spokojnie jadąc i delektując się widokami ,czy nie .Wiem ,że 50 km w górach,to nie to samo co 50 na expresówce . Swoją drogą ,żeby trzeba było jechać 1000 km ,żeby przejechać te 200 ??? ,chyba jestem nienormalny ??? ,ale niech tak zostanie , ( a potem jeszcze curik ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Piotrek. Posted August 26, 2018 Share Posted August 26, 2018 Ja na Transalpinie spędziłem cały dzień, Transfogaraska zajęła mi pół dnia. Oczywiście cały czas jadąc pewnie można skrócić to o połowę ale ciągłe przystanki na zdjęcia i filmy robią swoje ? No i dodam że warto przejechać 1000 w jedną stronę dla tych 200 ? Oby tylko pogoda dopisała ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts