Adi80 Posted April 14, 2015 Share Posted April 14, 2015 Witam po dłuższej przerwie. Kupiłem żonie maxi skuter jak w temacie, scarabeo 150 rotax. Mam pytanie, jaki olej lać bo poprzedni właściciel wlał castrol 15W40. Świeci kontrolka ciśnienia oleju gdy silnik sie zagrzeje. Czy powinienem zmienić na Full syntetyk? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 23, 2015 Author Share Posted September 23, 2015 Szkoda że nikt nie skomentował po takim czasie ,ale cóż....Trafiłem na mine odnośnie tego skutera scarabeo bo nie przypuszczałem że części jak na lekarstwo.Teraz stoi i zalega w garażu bo po co ryzykować większym uszkodzeniem silnika... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 23, 2015 Author Share Posted September 23, 2015 Za skuter dałem 2tyś.zł a silnik używany 1300zł na allegroI co tu zrobić...Fachman nie kupi bo widać i słychać jak silnik pracuje... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 23, 2015 Author Share Posted September 23, 2015 Przyznaje że z własnej winy zakupiłem moto bo tanio, bo blisko. Nie miałem wtedy czasu i dostępu do forum a teraz musztarda po obiedzie. Zresztą na tej stronie to mało kto interesuje sie tego typu problemami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfs Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Ja do chińczyków leje 10W40 Motul bo taki mam pod ręką.Tak jak kolegami mi powiedział różnicy wielkiej nie ma co mu nalejesz.Za to opory małe i dobrze latają.Podchodzę tak :jak zdrowy to mu to pomoże a jak zajechany i pali olej to mu nic po za remontem nie pomoże,chyba że na chwilę.Musisz rozebrać i diagnoza co go boli.Jak chcesz do mechanika to w zimę większe szanse.Możesz kupić drugi bez papiera rozbity.W okolicy jest tu taki serwis typowo skuterowy znajdziesz ich na youtube i może pomogą.Jak pali to spoko ale remont może być nie opłacalny wtedy za 700 wystawić może kto kupi.Możesz zapytać o silnik tu t690993099 t693733587 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 24, 2015 Author Share Posted September 24, 2015 No właśnie, ten remont...A nie wiadomo co go boli jeżeli mechanik nie stwierdzi na oko i słuch . Potem koszta mogą wzrosnąć. Ale dzięki za porade, poszukam silnika bo skutera szkoda opchnąć za pół ceny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfs Posted September 24, 2015 Share Posted September 24, 2015 Co to jest 2T czy 4T? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 To jest rotax 4T Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 26, 2015 Author Share Posted September 26, 2015 Pasują wszystkie pojemności rotaxa na gazniku do 250ccm3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfs Posted September 27, 2015 Share Posted September 27, 2015 Jak się kupuje coś okazyjnie to porażkę bierze się na klatę bo sprzedający głupi nie jest i też sobie policzył ile do tego musi dołożyć.Lędziny - masz blisko Danvielda.Zejdźmy na ziemię nie ma diagnozy na ucho trzeba to porozkręcać.Jak sam nie potrafisz to trzeba zapłacić za diagnozę.Potem tylko kalkulacja ile naprawa a ile cały silnik.Silnik kupić to też ryzyko bo co jest wart okaże po włożeniu.Zostaje swój do rozsprzedania na części.Przypuszczalnie jest zarżnięty bo nie ma ciśnienia ,najsensowniej wymiana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 27, 2015 Author Share Posted September 27, 2015 Danvield mi też powiedział, że szkoda dokładać a lepiej pocisnąć na części. Ale jest jeden problem...nie ma zbyt wiele tych skuterów na naszym rynku a i na części słabe zapotrzebowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfs Posted September 28, 2015 Share Posted September 28, 2015 Tomek Motor Katowice lata do włoch.Zapytaj czy by przywióz i ile by kosztował taki silniczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 To raczej tyle wezmie co gościu z zabrza na allegro, też sprowadza części z włoch i taki silnik 1100-1400zł Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 Np. http://allegro.pl/silnik-aprilia-scarabeo-250-2006r-i5639534448.html http://allegro.pl/silnik-aprilia-scarabeo-200-i5604098590.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Adi80 Posted September 28, 2015 Author Share Posted September 28, 2015 Ale zapytać nie zaszkodzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarczan Posted October 26, 2015 Share Posted October 26, 2015 Hey,Jakaś konkretna diagnoza została postawiona?Kompresja sprawdzona?Jeśli szukasz jeszcze warsztatu to mogę polecić Ci amg-moto z Jaworzna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts