Jump to content
Forum Śląskich Motocyklistów

Aprilia scarabeo 150

Adi80

Recommended Posts

Witam po dłuższej przerwie. Kupiłem żonie maxi skuter jak w temacie, scarabeo 150 rotax. Mam pytanie, jaki olej lać bo poprzedni właściciel wlał castrol 15W40. Świeci kontrolka ciśnienia oleju gdy silnik sie zagrzeje. Czy powinienem zmienić na Full syntetyk?

• 5 months later...

Szkoda że nikt nie skomentował po takim czasie ,ale cóż....

Trafiłem na mine odnośnie tego skutera scarabeo bo nie przypuszczałem że części jak na lekarstwo.

Teraz stoi i zalega w garażu bo po co ryzykować większym uszkodzeniem silnika...

Ja do chińczyków leje 10W40 Motul bo taki mam pod ręką.Tak jak kolegami mi powiedział różnicy wielkiej nie ma co mu nalejesz.

Za to opory małe i dobrze latają.Podchodzę tak :jak zdrowy to mu to pomoże a jak zajechany i pali olej to mu nic po za remontem nie pomoże,chyba że na chwilę.Musisz rozebrać i diagnoza co go boli.Jak chcesz do mechanika to w zimę większe szanse.Możesz kupić drugi bez papiera rozbity.W okolicy jest tu taki serwis typowo skuterowy znajdziesz ich na youtube i może pomogą.

Jak pali to spoko ale remont może być nie opłacalny wtedy za 700 wystawić może kto kupi.Możesz zapytać o silnik tu t690993099 t693733587

Jak się kupuje coś okazyjnie to porażkę bierze się na klatę bo sprzedający głupi nie jest i też sobie policzył ile do tego musi dołożyć.

Lędziny - masz blisko Danvielda.Zejdźmy na ziemię nie ma diagnozy na ucho trzeba to porozkręcać.Jak sam nie potrafisz to trzeba zapłacić za diagnozę.

Potem tylko kalkulacja ile naprawa a ile cały silnik.Silnik kupić to też ryzyko bo co jest wart okaże po włożeniu.Zostaje swój do rozsprzedania na części.

Przypuszczalnie jest zarżnięty bo nie ma ciśnienia ,najsensowniej wymiana.

• 4 weeks later...