Jump to content
Forum Śląskich Motocyklistów

Spawarka inwerterowa.

Taurus

Recommended Posts

Witam.

Jestem na etapie zakupu nie za drogiej kombi spawarki inwertorowej  MIG/MAG i MMA do garazu.Moja stara transformatorowa konczy sie <_<.W oko wpadly mi dwa modele. Stahlwerk Mig Mag 160 M  IGBT albo  Weldinger MEW 180 mini Syn.Za podpowiedz czy dorade z gory dziekuje.

Ps.Na inne fabrykaty jestem otwarty.

Przemierzyc to czy tamto jaka ma wydajnosc , to jest male piwo ;) Co przemawia za nimi np. Stahlwerk daje  14 dni na to abym mogl sprawdzic czy to jest to co szukam . Jesli to nie jest to co szukam , wysylam spowroten (bez ugruntowania  dlaczego ?) na ich koszty , a jesli ja zostawie mam 7 lat gwarancji .Ta druga spawarka Weldinger tez b`dobra w testach , jednak daja 5 lata gwarancji , czas do namyslu tez 14 dni . No i tez trzeba powiedziec , cena w stosunku do jakosci jest niska. :)
W obu przypadkach mozna spoko spawac elektrodami 4mi .Ja uzywam od 1.6 do 2.5 mam jeszcze pare 3.2  ,ale tych to w ogole

nie uzywam.leza juz chyba z 20 lat :D
Ps. Sprzet typu real obi itd.odpuszcze sobie ;)

• 1 month later...
  • 9 months later...

Z racji potrzeby zakupu spawarki , zacząłem się rozglądać za odpowiednią dla siebie. Długo się do tego przymierzałem , ale jak wiadomo życie pisze scenariusze i nagle zakup stał się pilny. Mam kontakt z kilkoma zawodowymi spawaczami i każdy coś innego doradzał. W momencie decyzji zakupu zonk , mam za słaby agregat. Wybór padł na

https://erli.pl/produkt/spawarka-migomat-flux-mma-200a-bezgazowy-2x-drut,148584270?gclid=Cj0KCQjw0IGnBhDUARIsAMwFDLkg_9648Id9XhdOnL_8Lh6WjTdCAGE7o0qV3ne_-xkKs8PIfptQRjIaAoXyEALw_wcB

Wiem że nie jest to sprzęt najwyższych lotów , ale mieści mi się w kva agregatu. W tej chwili jest dla mnie wsparciem w remoncie ramy w moim autku i jestem bardzo zadowolony z zakupu.

Chyba na początek coś takiego jak moja.  To mig bez gazu tzw flux . Spawa się podobnie jak elektrodą tylko łatwiej się zalewa dziury jak wypalisz. Większość takich spawarek ma też możliwość spawania elektrodą. Możesz kupić normalny mig-mag , do niego drut flux i też spawać bez gazu. Najłatwiej i najtaniej do nauki. 

• Thanks 1