rzepix Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 Witam, W zeszłym tygodniu otrzymałem od dziadka motorower Komar Romet, który od 30 lat stał w piwnicy. Dziadek w latach 80' kupił go od faceta, który obecnie nie żyje. Motorower prawdopodobnie nie został przez niego wyrejestrowany, a także mój dziadek nie rejestrował go na siebie - przy zakupie dostał papiery i tak jeździł przez krótki czas. Niestety przez te lata dokumenty pojazdu zgubiły się i obecnie nie wiem w jaki sposób "ugryźć" temat zarejestrowania Komara na mnie. Słyszałem o możliwości wyrobienia papierów na nowo, ale czy jest możliwe przepisanie go na mnie i zarejestrowanie w urzędzie? Proszę o pomoc jeśli orientujecie się jak mogę rozwiązać ten problem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
accord Posted July 20, 2020 Share Posted July 20, 2020 Proponuje odwiedzić wróżkę, może z fusów wyczyta co z tym zrobić. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted July 28, 2020 Share Posted July 28, 2020 Podobno można zarejestrować, klasyka bez dokumentów, ale chyba trzeba "zahaczyć" o sąd. Myślę, że wydział komunikacji i stacja diagnostyczna powinni udzielić Ci dokładniejszych informacji. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 "Zgodnie z prawem aby stać się właścicielem, pojazdu - czyli ruchomości do którego nie masz papierów... musisz pojazd - ruchomość zasiedzieć. Formalnie od czasu nabycia muszą minąć 3 lata. Następnie składasz wniosek do sądu o nabycie prawa własności poprzez zasiedzenie w trybie bez procesowym. Podajesz dowody jakie posiadasz, warto wcześniej dokonać wpisu do rejestru lub ewidencji pojazdów zabytkowych, wtedy jest zdecydowania łatwiej zasiedzieć" Znalazłem coś takiego na innym forum. Poszukaj też "jak zarejestrować klasyka" jako zabytek Podobno wystarczy rzeczoznawca, ale jeszcze się w temat nie wgłębiałem. https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1093336,rejestracja-pojazdu-zabytkowego-2018.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted July 31, 2020 Share Posted July 31, 2020 (edited) post zdublowany Edited July 31, 2020 by grzesiek_73 dubel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts