Jump to content
Forum Śląskich Motocyklistów

Rejestracja Komara Romet bez dokumentów

rzepix

Recommended Posts

Witam,
W zeszłym tygodniu otrzymałem od dziadka motorower Komar Romet, który od 30 lat stał w piwnicy. Dziadek w latach 80' kupił go od faceta, który obecnie nie żyje. Motorower prawdopodobnie nie został przez niego wyrejestrowany, a także mój dziadek nie rejestrował go na siebie - przy zakupie dostał papiery i tak jeździł przez krótki czas. Niestety przez te lata dokumenty pojazdu zgubiły się i obecnie nie wiem w jaki sposób "ugryźć" temat zarejestrowania Komara na mnie. Słyszałem o możliwości wyrobienia papierów na nowo, ale czy jest możliwe przepisanie go na mnie i zarejestrowanie w urzędzie? Proszę o pomoc jeśli orientujecie się jak mogę rozwiązać ten problem.

"Zgodnie z prawem aby stać się właścicielem, pojazdu - czyli ruchomości do którego nie masz papierów... musisz pojazd - ruchomość zasiedzieć. Formalnie od czasu nabycia muszą minąć 3 lata. Następnie składasz wniosek do sądu o nabycie prawa własności poprzez zasiedzenie w trybie bez procesowym. Podajesz dowody jakie posiadasz, warto wcześniej dokonać wpisu do rejestru lub ewidencji pojazdów zabytkowych, wtedy jest zdecydowania łatwiej zasiedzieć"

Znalazłem coś takiego na innym forum.

Poszukaj też "jak zarejestrować klasyka" jako zabytek

Podobno wystarczy rzeczoznawca, ale jeszcze się w temat nie wgłębiałem.

https://prawo.gazetaprawna.pl/artykuly/1093336,rejestracja-pojazdu-zabytkowego-2018.html