SiPL Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Koleżanki i Koledzy W tym roku chcemy wystartować na portalu mototrasa.pl z cyklem wycieczek jednodniowych pod wspólną nazwą "#SlaskieJestPiekne oczami motocyklistów" W związku z tym zwracam się do Was, mieszkańców szeroko pojętego województwa śląskiego, z prośbą o pomoc w wyborze miejsc, które warto zobaczyć. Sami wiecie najlepiej co w Waszej okolicy jest warte podjechania, zobaczenia, poznania. Czy to będzie miejsce historyczne, czy widokowe, czy po prostu ładne winkle, każde się liczy. Oczywiście standardem są miejscówki związane ze Śląskim Szlakiem Zabytków Techniki i Szlakiem Orlich Gniazd. Te są już ujęte w naszych planach Będę wdzięczny za propozycje pozostałych miejscówek. Wycieczki będą się odbywały od czerwca przez całe wakacje. Oczywiście serdecznie zapraszamy do jazdy razem z nami, poszczególne trasy z ich terminami będziemy zamieszczali jako wydarzenia na FB (www.facebook.com/mototrasa) oraz tutaj na Forum z góry dzięki Aktualna mapa: https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1L74H2O84GrJ8nl1iEINkQC1Qrq0nB9nI 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bankus Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 niezła inicjatywa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 2 godziny temu, SiPL napisał: szeroko pojętego województwa śląskiego, Hi hi 2 godziny temu, SiPL napisał: poszczególne trasy z ich terminami będziemy zamieszczali jako wydarzenia na FB Ja FB mówię stanowczo "nie" (wiem, wiem... jestem marginesem, allo jeszcze gorzej, nie ma mnie w ogóle) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiPL Posted March 8, 2018 Author Share Posted March 8, 2018 44 minutes ago, bankus said: niezła inicjatywa Dzięki i zapraszamy do wzięcia udziału w wypadach 4 minutes ago, grzesiek_73 said: Hi hi Ja FB mówię stanowczo "nie" (wiem, wiem... jestem marginesem, allo jeszcze gorzej, nie ma mnie w ogóle) Ponieważ takich jak Ty Grzegorzu, osób nie uznających FB, jest wielu, to dajemy alternatywę, czyli informacje tutaj na forum o planowanych wypadach Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bankus Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 obawiam się, ze organizacyjnie nie będzie to łatwe, bo oprócz akceptacji trasy trzeba jeszcze ludzi pogrupować np. na jeżdżących tempem skuterowym i tych nieco szybszych, na tych którzy chcą więcej zwiedzać i tych którzy wolą więcej jeździć albo więcej gaworzyć przy kawie, tych co dziennie chcą zrobić 500 km i tych lubiących krótsze trasy itd :). Jak do tego dodać jeszcze powszechny brak czasu i fakt, że lokalsi z tego forum to już wszystko objeździli na Śląsku, no to zebranie większej grupy będzie trudne. Ale pochwalam i sam będę się starał weekendowo załapywać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiPL Posted March 8, 2018 Author Share Posted March 8, 2018 7 minutes ago, bankus said: obawiam się, ze organizacyjnie nie będzie to łatwe, bo oprócz akceptacji trasy trzeba jeszcze ludzi pogrupować np. na jeżdżących tempem skuterowym i tych nieco szybszych, na tych którzy chcą więcej zwiedzać i tych którzy wolą więcej jeździć albo więcej gaworzyć przy kawie, tych co dziennie chcą zrobić 500 km i tych lubiących krótsze trasy itd :). Jak do tego dodać jeszcze powszechny brak czasu i fakt, że lokalsi z tego forum to już wszystko objeździli na Śląsku, no to zebranie większej grupy będzie trudne. Ale pochwalam i sam będę się starał weekendowo załapywać Nie powinno być tragedii, w zeszłym sezonie robiliśmy takie wypady "po pracy", popołudniami, choćby na Szlak Orlich Gniazd, może nie było tłumów, ale te 10 osób potrafiło się zebrać na szybko i dogadać 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Myślę że jak trasa będzie podana,to każdy sobie oceni czy taka trasa mu pasuje czy nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiPL Posted March 8, 2018 Author Share Posted March 8, 2018 I właśnie stąd apel do tych, którzy już zjeździli dookoła swój "komin" aby polecili, jakie miejsca można do tych tras dorzucić, co ich zdaniem warto w województwie śląskim zobaczyć planując takie trasy Na takie propozycje liczymy I za takie będziemy wdzięczni Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Tak sobie myślę... PTTK powinno wydawać licencje na "przewodnia motocyklowego" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
powolny Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Dobry pomysł ,niekiedy jest czas a stare "kominy" już nudzą ,to będzie można luknąć do posta i coś wybrać , Z moich ulubionych wycieczek ,to Rudy i muzeum kolejki wąskotorowej ,oraz park Cystersów ,oczywiście trasa wzdłuż zalewu rybnickiego i wizyta na zaporze w Stodołach .Inne fajne miejsce to góra Żar ,bo tam i woda z rowerkami i lotnisko i kolejka na szczyt ( dla leniwych ) i zapora w Tresnej ,gdzie zawsze są jacyś motocykliści .Powodzenia w redagowaniu . Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 6 godzin temu, grzesiek_73 napisał: Ja FB mówię stanowczo "nie" (wiem, wiem... jestem marginesem, allo jeszcze gorzej, nie ma mnie w ogóle) Witaj Marginesie! Ja toże margines Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Na każdym zebraniu jest tak, że ktoś musi zacząć: Giszowiec Nikiszowiec Wieża w Pszczynie Wieża kopalni Prezydent w Chorzowie Syfon Kłodnicy Kędzierzyn-Koźle Schrony p. lotnicze w KK Obóz pracy w KK Muzeum amerykańskich bombardowań w KK Annaberg - amfiteatr, ścieżka przez kamieniołom, Sanktuarium Moszna - pałac Prom Zdzieszowice i powrót Grzegorzowice Pałac von Eichenberga w Łubowicach tam w okolicy młyn wodny Racibórz i podziemne hale wodociągów Kędzierzyn-Kożle - port (dzielnica portowa) i Baszta Montalemberta Co druga wieś na Opolszczyźnie ma ruiny pałacu, Ruiny Pałacu w Sławikowie Wieża namierzania pożarów Stara Kuźnia Tworóg zamek i wieża Muzeum wodociągów Karchowice 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ste-fan Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 8 godzin temu, SiPL napisał: szeroko pojętego województwa śląskiego Czy mógłbyś doprecyzować ? Chodzi o obszar woj.śląskiego w obecnych granicach czy o Śląsk z punktu widzenia historycznego np. z czasów ( okres międzywojenny ) kiedy władze Górnego Śląska ( Oberschlesien ) znajdowały się w Opolu a Śląsk ( Górny ) był większy o całe opolskie oraz kawałek dolnośląskiego. To tak żartem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amati80 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Nie tylko na Opolszczyźnie są ruiny pałaców. Ja zwiedziłem sporo w okolicach Raciborza. Tu jest link do zdjęć: https://www.fotosik.pl/u/amati80/album/2320096 W Sławikowie jest hotel i restauracja. Nie najtaniej ale bardzo smacznie. Polecam. Ja bardzo lubię tamte rejony piękne i puste drogi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thrillco Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 mógłbym zasypać tutaj was miejscówkami na śląsku sporo tego jest ale zacznę od: - zapory wodne jezioro goczałkowice i jezioro łąka - ogrody Kapias - szyndzielnia - bunkry Węgierska górka - Golgota radziechowy wieprz - kozubnik -paprocany - tyski i żywiecki browar -bielska starówka - śląski ogród botaniczny + mikolowskie wapienniki - hałda skalny - łaziska górne - park i zapora w świerklańcu - kopiec wyzwolenia - platformy 3x Pyrzowice - góra siewierska - złoty potok - goleszów - kamieniołom / skocznie narciarskie - cementownia Jaworzno - trójstyk CZ/SK/PL wymieniać dalej? 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Tak w skrócie napisałem Opolszczyzna mając na myśli i Ziemie Raciborską. Też lubię tam jeździć, bo moja babcia pochodzi z Czerwięcic (też jest pałac ). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 2 minuty temu, thrillco napisał: wymieniać dalej? Dajesz, w końcu idzie ciepło i czasami mam 3/4 dnia do zagospodarowania Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
amati80 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Skansen starych parowozów w Pyskowicach Zamek w Toszku Zamek w Pyskowicach Równica-Ustroń 2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
thrillco Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Teraz, LBG napisał: Dajesz, w końcu idzie ciepło i czasami mam 3/4 dnia do zagospodarowania ok to jedziemy dalej: - zalew rybnicki -trzy wzgórza - wodzisław śląski - wieża widokowa Graniczne Meandry Odry - tez jeszcze nie byłem - Nieboczowy - nie wiem ile budynków pozostało - punkt widokowy Lubomia - prom na odrze - Grzegorzowice - punkt widokowy na cienkowie - pałacz / jezioro pławniowice - śluzy na kanale gliwickim -zamek toszek - pałac w Koszęcinie - Jasna Góra/ czestochowa - jezioro poraj - kamieniołom / kąpielisko w Ujsołach 3 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
becker Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 ale jakby to dobrze ogarnąć to w 2 dni objechane i pozwiedzane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 No, metodą Rogala na pewno https://groups.google.com/forum/#!topic/pl.rec.motocykle/DbFNCH3JpQU Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ste-fan Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 1 godzinę temu, thrillco napisał: - trójstyk CZ/SK/PL dodam inny trójstyk tzw. Dreikeisereck na Słupnej w Mysłowicach https://pl.wikipedia.org/wiki/Trójkąt_Trzech_Cesarzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzesiek_73 Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 Czytając, właśnie sobie uświadomiłem, że jesteśmy potęgą, jeśli chodzi o ruiny. Przychodzi koniec świata do Polski... Patrzy, patrzy.... i mówi: Ku.wa, ja tu już chyba byłem... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LBG Posted March 8, 2018 Share Posted March 8, 2018 a, tam. Irlandia, to dopiero ruina Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
SiPL Posted March 8, 2018 Author Share Posted March 8, 2018 4 hours ago, ste-fan said: Czy mógłbyś doprecyzować ? Chodzi o obszar woj.śląskiego w obecnych granicach czy o Śląsk z punktu widzenia historycznego np. z czasów ( okres międzywojenny ) kiedy władze Górnego Śląska ( Oberschlesien ) znajdowały się w Opolu a Śląsk ( Górny ) był większy o całe opolskie oraz kawałek dolnośląskiego. To tak żartem Chodzi o obszar administracyjny teraźniejszego województwa śląskiego Dzięki serdecznie za tak wiele propozycji, wiedziałem, że na pomoc forumowiczów zawsze można liczyć jutro wrzucę wszystko na mapkę, tak aby w miarę uniknąć powtarzania. I oczywiście cały czas zapraszam do podawania kolejnych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts