Jump to content
Forum Śląskich Motocyklistów

Rocket III - szary a czarny silnik

Rafał "Boho"

Recommended Posts

Szanowni, 

mam pytanko - czy orientuje się może ktoś, czy i jakie są różnice między szarym a czarnym silnikiem w Rocketach 3 (zmiana weszła chyba w 2006)? Oczywiście oprócz koloru :) Gdzieś kiedyś czytałem że coś w nich poprawili, ale co konkretnie?

Tak na marginesie, co do samej powierzchni silnika, to srebrny ma chyba jakąś powłokę na bloku silnika ceramiczną (czy coś w tym rodzaju - nie jest to raczej samo malowanie), która w dotyku jest gładka; oglądałem kiedyś  egzemplarz z USA ze srebrnym silnikiem, który miał na całej powierzchni po obu stronach spękania, tak na oko około pół mm głębokie (podpytałem potem w serwisie i twierdzili, że to pewnie z przegrzania silnika). Swoją drogą, sprzedawca twierdził, że to normalne, a moto nie chciał odpalić twierdząc, że mu się akumulator siada od tego, a jak bym go usłyszał to bym pomyślał, że zepsuty bo tak coś w nim grzechota i wibruje jak chodzi, ale twierdził że one tak mają (co było oczywistym wciskaniem kitu, bo te silniki akurat pracują bardzo "kulturalnie"). Czarny już takiej powłoki chyba nie ma (jest chropowata). 

Pozdrawiam. 

• 1 year later...