Kolorowy Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 Piękna maszynka, sprowadzona z Hameryki, limited edition z 2009 roku na wtrysku. Zakupiłem z tłumikami wyprutymi w połowie. Super klang . Obawiam się jednak że ma to też minusy w postaci dużego spalania ok 7-7,5 litrów na setunię i drży nieprzyjemnie po przekroczeniu 110-120 km/h. Możliwe że nie potrzebnie łączę oba fakty gdyż odpala na dotyk, nie dymi, chodzi równiutko i ciągnie przyjemnie. Możliwe że ten typ tak ma,,, nie mam punktu odniesienia. Zapewne duża szyba ma wpływ na zużycie ale aż tyle ? Jak to u was wygląda ? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DANVIELD Posted June 18, 2016 Share Posted June 18, 2016 zdejmij szybe i przejedź sie bez;) szyba dając spory opór połknie nawet litr. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
poncyljusz Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 co prawda ja mam shadow, szyba duża ale styl jazdy też ma wpływ na zużycie paliwa normalnie jak jeżdżę do 90km/h mieści się 5l,a ostatnio jazda autostradą do Rzeszowa 110 i czasami dużo szybciej to wrąbała 8l/100 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oloos Posted June 19, 2016 Share Posted June 19, 2016 czy ja wiem, czy 7 litrów to dużo..? kumpel kiedyś miał suzuki vx800, taki naked. nie wiem czy to ten sam silnik, ale podejrzewam, że tak. lubił łyknąć i 8, oszczędnie traktowany schodził do 6. ale to tak naprawdę oszczędnie. litr w ta czy w tą - kto by to liczył, jak "odpala na dotyk, nie dymi, chodzi równiutko i ciągnie przyjemnie" - ciesz się jazdą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolorowy Posted June 24, 2016 Author Share Posted June 24, 2016 No... Dzięki za wyważone opinie....kamyczek z serduszka :)... bałem się że coś nie teges. Mój ponad półtoratonowy van z dwulitrowym silnikiem też tyle bierze więc porównując, jakby naszły mnie wątpliwości. DANVIELD zapewne masz rację, ale trudno, zapłacę ten litr więcej za ciszę pod czapką, bez szyby ciut(!!!) szumi w uszach. Poncyliusz zawinął coś o autostradzie... taaaa, pyliłem 130-140km/h ścieżyną A1 i powiem że włosy mi się jeżył jak widziałem co się robi z paliwowskazem :))), myślę, kuźwa nie dojadę... zbiornik 15,5 litra a do domu daleko.. Od tego czasu mam 3litry w sakwie. Jakby co :)))))) Jeszcze raz dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomekSHL Posted June 24, 2016 Share Posted June 24, 2016 Jesli przy spokojnej jezdzie na trasie, np. do Wisly zejdzie do 4,5-5, to kwestia stylu jazdy i nie masz sie czym przejmowac. VX palący 8 to kosmos, chyba ciśnięty na maxa w mieście albo autostradzie. Jesli normalna jazda to do regulacji! Kolega na VX raz zszedl do 3,5 litra jadac z zabytkami, ale to extrem w druga strone. 4,5-6 uznalbym za norme. Moje motocykle miescily się zwykle w tych widelkach niezaleznie od pojemnosci i mocy (48/82/143KM). Nie licze palowania ponad 200, bo to nie moj styl, a wtedy tez wir w baku.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oloos Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 @TomekSHL 8 litrów to był max przy manecie do oporu oczywiście. @Kolorowy, jest taka stronka http://www.motostat.pl/ ludzie tu sobie wrzucają spalania swoich pojazdów etc. może dla porównania znajdziesz jeszcze jakieś ciekawsze opinie od naszych. pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
nfs Posted June 25, 2016 Share Posted June 25, 2016 http://www.spritmonitor.de/en/overview/53-Yamaha/684-YZF_R1.html?powerunit=2 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolorowy Posted July 26, 2016 Author Share Posted July 26, 2016 O 24.06.2016 o 23:45, TomekSHL napisał: Jesli przy spokojnej jezdzie na trasie, np. do Wisly zejdzie do 4,5-5, to kwestia stylu jazdy i nie masz sie czym przejmowac. Cześć znów. Postanowiłem zbadać powyższą sugestię i puściłem się spokojnym, wręcz krajoznawczym tempem po szeroko rozumianej okolicy ..Z braku pomysłu, Wisła, Chudów i koło chałupy. Nasuwa się istotna myśl ........emocje kosztują . Spokojna jazda ewidentnie! usypia apetyt Vałki na oktany.. Ten sprzęt stanowczo potrzebuje oktanowego papu żeby przysporzyć emocji właścicielowi ale chyba generalnie nie do szaleństw go stworzono. Jak mówi definicja wikipedii " Cruiser - typ motocykla, stworzony do turystyki, ".. No i wszystko jasne. Poczynajac przygodę z ćwierćtonowym motorkiem jeszcze nie jedno mnie pewnie zaskoczy. Pzdr. Cytuj Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Oloos Posted July 27, 2016 Share Posted July 27, 2016 O 26.07.2016 o 13:51, Kolorowy napisał: Cześć znów. Postanowiłem zbadać powyższą sugestię i puściłem się spokojnym, wręcz krajoznawczym tempem po szeroko rozumianej okolicy ..Z braku pomysłu, Wisła, Chudów i koło chałupy. Nasuwa się istotna myśl ........emocje kosztują . Spokojna jazda ewidentnie! usypia apetyt Vałki na oktany.. Ten sprzęt stanowczo potrzebuje oktanowego papu żeby przysporzyć emocji właścicielowi ale chyba generalnie nie do szaleństw go stworzono. Jak mówi definicja wikipedii " Cruiser - typ motocykla, stworzony do turystyki, ".. No i wszystko jasne. Poczynajac przygodę z ćwierćtonowym motorkiem jeszcze nie jedno mnie pewnie zaskoczy. Pzdr. to ile Ci wyszło przy tym krajoznawczym tempie Kolorowy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolorowy Posted August 19, 2016 Author Share Posted August 19, 2016 Cześć. Nie chcę wyjść na aptekarza ale wynik 5,2 litra mnie ucieszył... Mimo dużej szyby..:). Zmiana zachowania polegała głównie na spokojnej, płynnej obsłudze manetki i nie przekraczaniu dziewięćdziesiątki. Ale jest jasność w temacie.... Dokładając ok. 8 zł na sto km. mogę podkręcić Vałkę i dokupić sobie kilka gramów emocji...:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kolorowy Posted March 28, 2017 Author Share Posted March 28, 2017 Drżenie zniknęło po wymianie opon..:) okazało się że mimo wyważenia kół, przednia opona lekko "biła" tzn była niezauważalnie wybrzuszona na grzbiecie. Teraz to bajka. 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts