Jump to content
Forum Śląskich Motocyklistów

GSR 600 i wibrujące lusterka.

Rybson

Recommended Posts

Od jakiegoś czasu szukam informacji o w/w przypadłości i chciałem zapytać innych posiadaczy tego wyczesanego moto o wasze doświadczenia z tym zjawiskiem.
Zastanawiam się nad zakupem akcesoryjnych jak nie znajdę rozwiązania tego problemu bo zaczyna mnie to trosze irytować jak powyżej 100km/h nie jestem w stanie rozpoznać pojazdu za mną.

Jak sobie z tym poradziliście o ile ten problem was dotyczył ?

Z lusterkami nie tylko w gsr są problemy.Ja jedynie w tej drugiej r6 nie miałem zastrzeżeń do widoczności i ich dobrego ustawienia.W fazerze były tragiczne to co najlepiej w nich było widać to własne łokcie.Aż dziwne że nie ma dobrych tuningowych lusterek bo w niektórych modelach te niedoróbki są powszechnie znane i komentowane.

O 4 maja 2016 o 19:00, nfs napisał:

Z lusterkami nie tylko w gsr są problemy.Ja jedynie w tej drugiej r6 nie miałem zastrzeżeń do widoczności i ich dobrego ustawienia.W fazerze były tragiczne to co najlepiej w nich było widać to własne łokcie.Aż dziwne że nie ma dobrych tuningowych lusterek bo w niektórych modelach te niedoróbki są powszechnie znane i komentowane.

Enoooo :P lusterka w fazerze są cacy, tzn ja mam oryginały i może dlatego spoko w nich widać wszystko (łokcie również :D ).

Odnośnie drżenia lusterek to ostatnio zauważyłam to zjawisko właśnie w efzecie, ale zbytnio nie skupiłam się przy jakiej prędkości, ale zirytowało mnie to że drżą… hmm

• 2 weeks later...

Jak silnik trzepie, to lusterka to pokazują i z tym trzeba się pogodzić.

Ale ... w oryginalnych lusterkach jakoś to nie jest tak dokuczliwe, bo ... wszystko zależy od PROPORCJI ... długości ramienia lusterka i masy końcówki lusterka ... tej "odblaskowej". Jeśli zostaną zachowane jakieś tam proporcje, to lusterko stoi w miejscu, jeśli nie, drży.

Przekładając na z życia wzięte ... weźmy kij np. od szczotki, dla naszych potrzeb niech ma dł. ok. 3-4 m. Jeśli nim pomachamy, to ... zachowuje sie jak kij od szczotki :) Ale jeśli na tym samym kiju, na jego końcu umieścimy ... np. puszkę piwa i w dodatku pełną, pomachamy w taki sam sposób tym kijkiem,, to ... jego środkowa część będzie się giąć - "pływać", co w efekcie na zasadzie "fali" dociera do puszki z piwem, a ta zaczynie wibrować.

Wystarczy wypić piwo (zmniejszyć masę na końcu kija) lub skrócić kij (zmniejszyć ramię) i kij od szczotki nadal jest sztywny, jak ... kij od szczotki :P