Skocz do zawartości
Forum Śląskich Motocyklistów

Rekomendowane odpowiedzi

Opublikowano

Przymierzam sie do wymiany płynu chłodniczego.

Na forach polecają Dynagel 2000 jako ze kosztuje mniej niż dedykowane płyny do moto, a temperaturę wrzenia ma 130*C.

No właśnie czy na pewno? Wg tego: http://www.autoland.pl/produkty/plyny_eksploatacyjne/dynagel_2000_koncentrat_plynu_do_chlodnic

temperatura wrzenia w warunkach eksploatacyjnych to 130*C

zaś wg ASTM D1120 (niewiele mi to mówi) to 109,5*C

Jakiś tam płyn Motula ma kilka stopni więcej, zaś znalazłem Bel-Raya Moto Chill Racing Coolant gdzie "Początkowa temperatura wrzenia i zakres temperatur wrzenia" to 109 °C

Teraz pytanie, przepłacać za słowo "motocyklowy" w nazwie, czy zalać Dynagelem?

Opublikowano

Miałem Dynagela w turbo-beznynie, gdzie temperatury są niemałe i był ok, więc w moto też spokojnie wytrzyma.

Będzie Pan zadowolony ;)

Drugim kryterium jest rodzaj chłodnicy i materiał blok/głowicy.  Po zaprzestaniu produkcji MOPAR sam szukam jednego do wszystkich pojazdów, bo mi się nie chce paru baniek trzymać.

Opublikowano

Polecam Prestone.

Zalany mam tym płynem motocykl jak również obecny i poprzedni samochód.

Prestone zawiera dość dobre środki antypienne oraz antykorozyjne.

Nie mam porównania z Dynagel 2000, ale Prestona śmiało mogę polecić :)